Bu düşüncem de aynen devam etmekte...
Biz hobicilerin de, satıcıların da, elbette kendilerine göre haklı yanları var...

Ancak hobicilerin istekleri ve dilekleri, uygun üslup ve paylaşımlarla, elbette sitemiz adına önem taşımaktadır...

77 cevaba ulaşan I.BÖLÜM

I. Bölümde üzücü olan bir durum ise;
Forum Moderatörümüz Onur kardeşimizin bir anlık siniri ile ve aslında anlatmak istediğini kısa bir cümle kurarak ve nerelere varacağını bilmeden yaptığı talihsiz mesajı olmuş.

Konu ile ilgili olarak kendisi ile ve bir kaç moderatör arkadaş ile görüştüm ve üzüntülerini paylaştılar...

Yaptığım telefon görüşmelerinden sonra bu talihsiz durum adına ve her ne kadar toparlama açıklaması yapılsa da, forumumuz adına kendisinden özür dilenmiş...

Telefondan dinlediğim ve aldığım samimiyetler karşısında; ben de, bu konuda yaşanan talihsizliği moderatörüm adına özür dilemekten çekinmem elbette.

Yalnız bu tür konuları yaşımız gereği insanlar olarak ve yorumlarımızı buna göre paylaşmamızda yarar var diye düşünüyorum...
Önemli bir diğer konu; hobimiz adına ve bu konudan sonra çıkarımlarda bulunmak ve olumlu yol alabilmek olmalı bana göre...

Kişisel atışmalarla bir yere gelinmediğini yıllar boyunca tecrübe etmiştir herkes ve bizlerden küçük hobidaşlarımıza örnek olmamız gerekir diye düşünüyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tüm konuyu ve mesajları incelemiş bir kişi olarak ve gördüğüm kadarı ile konu, bazı mesajlarda gelişen laf kalabalığı ile değersizleşmiş ve çok değerli kişilerin zamanını çalmış gibi gözükse de; "Ateş olmayan yerden duman tütmez!" mantığı ile denk düşmüş bu konu ve tartışılması da güzel bir durum...
Şahsi fikirlerime geçecek olursam;
Yaşar Hocam' ın söylemine katılıyorum ancak ilgili kişiden gelen cevap beni de tatmin etmedi diyebilirim...

Sevgili Cem,
1900' lü yıllarda başladığınız esnaflık geçmişinize saygım var ancak; sana komik gelen bir soruyu tüm samimiyetim ve bir dükkan işletmeciliğim ile yanıtlayayım...
Kabul edersen; tecrübelerinize, tecrübe eklemek isterim...
Elbette çok büyük karlar gütmüyor ve işinizi adabı ile yapan tek firma olabilirsiniz.
Geldim çayını içtim ve muhabbetini gördüm en nihayetinde ve tekrar teşekkür ederim....
O ikram çayı ve muhabbet her esnafta. Olmama durumunda kazanamazsın veya bir çay ile kazandığını düşünerek yanılırsın!..

İsterdim ki; böyle bir konuda üyelere laf yetiştirmekten ziyade ve tüm samimiyetin ile ve bir profesyonel olarak beni arasaydın ve dile getirseydin sıkıntı duyduğun konuları...
Konu hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundaysın bana ve ben de tüm samimiyetim ile, moderatörüm adına özür dilediğim gibi seni karşılasaydım ve bu konunun neden bu yerlere vardığını tartışarak aldığım cevapların yeterliliklerine binayen bilgilendirse idim insanları...
Böylesine bir nezaket kuralını es geçerek ve tek ithalatçı olarak tanıdığımız bir kişi olarak; işine gelen/gelmeyen konularda her hangi bir firma adı da geçmeksizin üstüne alınarak, forumda boy göstermeni sana yakıştırmıyorum kardeşim.

Keşke bu konuda suskun kalsaydın veya çevrim içi olduğun zamanlarda hobi adına bilgiler verseydin, hobimiz adına daha anlamlı olurdu diye düşünüyorum...

Yine de ve incelediğim kadarı ile tüm gelen mesajları kendi adına haklılık payın olduğunu düşünerek ve kısmen olgun bir tavırda yanıtlamışsın.
Bu açıdan bakacak olursak, sana ve Klasik Garaj üyemiz Murat' ın yanıtlarına da teşekkür ederim...

Esnaflık ve kar marjı konusuna gelelim;
Baba' mın 50' li senelerde girişimini yapıp 60' larda Ankara' da açtığı saat satış mağazasında az çalışmadım...
Daha sonra ve eniştemin Ankara Tunalı Hilmi Pizza Pino' yu çalıştırdığı dün gibi aklımda...
Bu arada eğitimciliğim yanı sıra ve müzik konusunda da, mesleğim gereği çalışmadığım işletme kalmadı...
Mesleğimi devam ettirdiğim şu dönemlerde de aslında 4 yıl önce başlayan, 2 yılı aktif olmak üzere ve çoğu üyemizin bildiği gibi bir müzik mağazasına sözde ortaklığım söz konusu...
Bu esnaflık ve ticaret zihniyeti ile;
Klasik Garaj' ın (Yeni Üye' miz) uslüp ve değerli paylaşımına elbette teşekkür ediyorum...

"Parekende fiyatı, toptancı tarafından tavsiye edilir ancak çoğu zaman uyulmaz ve benim fiyatlarım DEKALO' ya göre daha çok oynaklık gösterir."
gibi samimi bir paylaşımda bulunmuş sağ olsun.
Bu durum, 2 yıldır üye olduğun forumumuzdaki ve bir anda gelişen tüm mesajlarına, yeni üye olarak değer veren ve seni onore edici bir paylaşımdır bana göre... Bu samimi ve olgun tavrından ötürü Murat Bey' e tekrar teşekkürlerimi iletiyorum...

Paylaştığım bu itibar ile ve 6 yaşından itibaren yaşadığım esnaflığı, üst satırlarda belirttiğim gibi, 37 yaşında da devam ettiriyorum.
Sözde ortak olduğum mağazaya 4 yılda ne kadar para yatırdığımı ve kaybettiğimi paylaşmayacağım ama Yaşar Hocam' ın senden almak istediği bir cevabı kendi işimden örneklendirerek paylaşmak istiyorum...
(Kendisinin de senden duymak istedikleri bu paylaşacağım geliş fiyatları idi tahminimce...)
Mağazımıza, bir İstanbul firması tarafından toptan olarak ve yeni başlayacaklara önerdiğimiz "X" marka gitarı KDV DAHİL 28 $ + KARGO + ÇANTA masrafına mal ediyoruz...
Maliyet hesaplayım;
Firmanın önerdi kar marjı % 30
Bu fiyatın üzerine verirseniz firma olarak internette satamazsınız diyor yani...

Çünkü, kendisinin satış yaptığı parakende fiyat listesi olduğu internet sitesi var...

Bu, şu demek oluyor; internetten araştıran bir müşteri gelip bana diyebilir ki, "X müzik de 60 lira, sen de neden 70 lira?"
Ben de kar marjımı düşererek, 60 liraya veriyorum ve bunda bile 15 lira kar ediyorum...
15 lira kar açıklaması ise şöyle;
$=1.500 olsun 28 x 1.500 = 42 TL
KARGO: (Firma anlaşmalı)
Gitar başına anlaşmalı olduğun kargo; tek gitar gönderirse 20 TL
Tek paket 6' lı koli gitar gönderirse 26 TL
( Bu koli içinde de ekstra olarak gitar teli ve benzeri ufak tefekler isteyebiliyoruz... )
Oysa, ufacık poşet içinde 1 takım gitar te istesen 6-7 liraya gelir, evrak niyetine...
Oysa 6 gitar 26 liraya geldiği gibi, bir çok gitar teli ve ufak tefek aparatlar da bedavaya gelmiş oluyor yanında.
Bu arada Gitar çantası da tek alımda, ayrıca 8 TL
Gitar çantasını da tanesini 5 liraya diktiriyoruz dükkan logosu dahil... Logosuz ve anorak olmayanların maliyeti de 3 TL...
Müşterime yansıttığım fiyat;
42 lira gitar + %30 kar = 54.60
26 TL kargoyu 6 gitara bölelim = 4,33
Bu arada daha önce bahsettiğim gibi özel ve tek sipariş giter olsa 20 TL kargo eklerim maliyete o ayrı...
Yani herkesin satın aldığı gitar modelinden sadece 6 adet getirdiğimde kargonun kaça geldiğini paylaşıyorum... 4,33 TL
Gitar başına 1 TL kargo düşen alımlarım da oldu ve bu indirimi de alıcıya yansıttım...
70 lira yerine 65 lira dedim ve yine 60 liraya satıldı aynı gitar.
Gelelim 6' lı tek koli gitar hesabına...
%30 kar ile 54,60 + 4,33 = 58,93 + 8 TL Çanta = 66,93
Yani 42 liraya toptan çıkan gitara düz olarak 70 TL etiket koyuyorum ve malum pazarlık ile 60 liraya bırakıyorum.
Kargoyu çıktıktan sonraki ve toplamdaki 15 lira kar ile; "Allah, bin bereket versin." diyorum ve ortağımla 7,5 lirayı ve tüm giderleri paylaşıyorum...

Tek gitar getirip satsa idim; 42 liralık gitar, kullanıcıya 85 liraya gelirdi...
En azından esnaflık adına kendimin ne yaptığımı biliyor ve 60 liraya gitar satarken de kırk takla attığımı düşünürek ve getirdiğim malın arkasında durduğumu billerek, en başta insan kazanıyorum...

Bana göre ve modelcilik anlamında da konu çok değişik değil aslında...
Ne kadar çok model, o kadar az maliyet gibi bir durum söz konusu...
Bu anlamda BIM, toptancı karı ile bile 11,50 ye ve benzinliklerde 25 TL' ye satılan 1/24 MOTORMAX modellerini 9,90' a sattı...
Kimsenin sesi çıkmadı çünkü malların adedi tırlarla ve tüm Türkiye mağazalarına yetecek düzeydeydi ve toptancının bile satamadığı fiyat olan 9,90' dan kar elde etti yüklü olan bu alım...
En azından 6-7 liraya kapattığı mantıklı geliyor...
Aynı girişim 1/18' de de sonuç verdi ve yine toptancı karının altında olan 29,90 ları gördü...
Yılmazlar' ın Yatming girişimine ise diyecek yoktu ve ardından Hedef Oyuncak sayesinde WELLY' leri 45 liradan tüm oyuncak mağazalarında gördük...
Şu an 70 liradan satılan bu ürünlerin de 30 lira olan toptancı fiyatlarını tahmin etmek elbette zor değil...
Parakende de %30 öneri makbuldur ve alıcıya hemen ulaşır... Toptan fiyatta 30 lira gelişi olan bir ürünün de en fazla 45-50 liraya alıcı bulması makbuldür.
70 lira gibi bir fiyat olduğunda ise bu modellerin tek tek getirildiğine inanırım... Tıpkı özel sipariş ile gelen tek gitara 20 lira kargo ücreti yansıttığım gibi...
Konunun özü;
yüklü alımlarda veya yapılan anlaşmalarda ki kar marjları parakende de uygun seviyeye getirilmeli ve hobici olarak (bilinen)
bu anlamda da zaten az olduğumuz üllkemizde; bu tür önemli konuları paylaştığımız durumlarda, ülke genelinde düşünecek olursak da, bir elin parmakları kadar sayılı olduğumuzu bilerek hareket etmek de fayda var diye düşünüyorum...
Hobimiz kadar değerli ve özel vaktinizi ayırdığınız için teşekkür eder, tüm üyelerimize selam ve saygılarımı iletirim...