yasar yazdı:aslında tavsiyelerde bulunmak pek de sevilen bir konu değildir.özellikle bulunulan taraf için.
ama ben yinede yaklaşık 30 yıldır bu işin içnde zaman zaman olan biri olarak tecrübelerimi özellikle yeni başalyanlarla paylaşmak istiyorum.bana kızmadan okusunlar.
1-öncelikle tema delisi olmayın ancak mikroskopla aralarındaki farklar anlaşılabilen aynı arabanın aynı renklerinden vitrinlerinizi doldurmayın.tecrübeler ileriki yıllarda en çok bozulan koleksiyonların bu tip koleksiyonlar olduğunu gösteriyor.
2-koleksiyon yapmaya askerlik ekonomik sıkıntı gibi sebeplerle ara vermeyin alımları azaltın biraz ıslık çalın(gökhan hocama ithafen) ama devam edin.
3-bütçenizi baştan doğru yapın gelirinizin %5 veya 10 u olabilir ama asla fazla açılmayın etrafınızda sizi sevenlere bütün parasını bunlara yatırıyor dedirtmeyin.
4-başkaları için değil kendiniz için koleksiyon yapın.ferraride olabilir koleksiyonda ama her an görebildiğimiz araçlarada az da olsa yer vermeye çalışın.
5-ölçek saplantısına kapılmayın ağırlıklı olarak bir ölçek olsun ama çeşitli ölçekleride biraz bulundurun.
6-ucuz diye gezdiğiniz yerde karşınıza çıktı diye model almayın.önümüzdeki ay alacağınız model şimdiden belli olsun çok düşeş bulursanız alım sırasını değiştirin en fazla.
7-bitebilecek bir model piyasaya çıkıyorsa cesur karar alıp hemen alın sonra aynı modeli almak için avuç dolusu para ödemeyin.
8-firmaların yıllık listelerini takip edin tam olarak uymazlar ama 3 aşağı 5 yukarı uyarlar yıl sonunda çıkacak bir model şu an piyasada yok diye açık artırmalarda gaza gelmeyin.
9-çocuklara bunların oyuncak olmadığını kesin bir dille anlatın herhangi bir parçayı taviz olarak oynaması için verirseniz gerisi gelir.
10-etraftan gelecek lafları fazla takmayın unutmayın siz onların avuç dolusu para verdiği şeylere karışıyormusunuz herkesin bir zayıf tarafı vardır.
11-vitrinleriniz düzgün ve temiz olsun 6 ayda bir detaylı temizlik yapın modeller çok ise yeni alım yapmamak için ilaç gibi gelir temizlik yapmak.
12-paylaşım sitelerinde tanıştığınız insanlar size bir kötülük yapmadılarsa onlara sevecen ve saygılı olun nice dostluklar böyle ortamlarda başlar unutmayın.
13-kutular.önce onları tutmak zor gelir ama taşınırken veya tema değişikliğine gitmek isterseniz inanamayacağınız kadar işinizi kolaylaştırır.kesinlikle atmayın.
Bahadır kardeşim, Yaşar beyin çok güzel hazırladığı önerileri tekrar güncellemiş. Teşekkürler.
Tabi ki Yaşar beyede böyle bir listeyi, şu anda bu forumda olan pek çok kardeşimin, daha model nedir? diecast nedir? bilmediği zamanlarda hazırlamasınada ancak şapka çıkartabiliriz. Teşekkürler.
Geçenlerde Eray kardeşimde koleksiyoncumuyuz, toplayıcımıyız, neyiz özetinde bir "tartışma" sorusu ortaya atmıştı. Doğal olarak hepimizin bir fikri vardır.
Koleksiyonculuğun bir tanımı vardır. Ve bundan çok hoşlanılmadığını biliyorum ama sana göresi bana göresi yoktur. Koleksiyon bir hikaye anlatmalıdır. Bir tarihçe çıkartmalıdır. Aklınıza gelen her "pul" u defterler boyunca toplamanız koleksiyon değildir. Ama mesela tüm "Olimpiyat veya Sinema pullarını" kronolojik toplamak çok kıymetli bir koleksiyon olabilir. Aynı şey "Peçete" için bile geçerlidir. Bir hanımın 1. dünya savaşı öncesi Paris Cafe'lerinin peçetelerini topladığını okumuştum. Tema'ya bakın, sanırım çook kıymetli bir koleksiyondur.
İşte bu noktada Yaşar bey gibi düşünmüyorum. Koleksiyon yapmak istiyorsak "tema" delisi olmak zorundayız. Ayrıca birbirine paralel giden belki iki ölçek yapabiliriz (temamız doğrultusunda) ama her ölçekten bal alamayız. Mutlaka bu tarz bir yerde patlar.
Ancak 1/43'ten kamyon tır topluyorum, 1/18'den otomobiller. İki ayrı koleksiyonum var diyorsanız o ayrı tabi ki.
Onun dışında Yaşar beyin her tavsiyesine bende imzamı atarım.
Yanlız bir istisna var. Diyelim ki maddi veya yer sorununuz yok. İstediğiniz her arabayı alıyorsunuz, tek sınırınız 1/18 olsun mesela. Arabalarınızın sayısı 1000'i geçmiş durumda tam bir toplayıcısınız. Biraz bilgi ile oradan çok sağlam 10 tane koleksiyon çıkartabilirsiniz. Bu da Ferrari koleksiyonum gibi. 1950 ilk F1 Ferrarisinden, 2013'te en son F1'de yarışan Ferrariye kadar, Şunlar Muscle koleksiyonum gibi, 64 Pontiac GTO'dan, 85 MonteCarlo'ya kadar.
Muhteşem değil mi. Ama ne yazık ki çoğumuz böyle şanslı değiliz.
Tabi ki sevdiğimiz hastası olduğumuz her arabayı almalıyız. Ama bu koleksiyon değil, bu kesin. Bence bir temanız olmalı ve onu toplamalısınız. Bunun yanında "koleksiyon dışı" olarak hayranı olduğunuz bir kaç otomobilide, koleksiyon bütünlüğünü bozmamak için, gerekirse sergilemeseniz bile almalısınız. Sonuçta tüm yaptığımız iş mutlu olmak keyif almak için.
