Herkese selam.
Gelen sorular üzerine koleksiyonumda bulunan helikopterlerden ilkini sizlerle paylaşıyorum
HH1011
Air America Model 204B
Operation Frequent Wind, 1975
Kısa bilgi:
Model 204B UH-1 Iroquois "Huey"in sivil versiyonudur. 1955 yılında amerikan ordusunun ileri hat hizmet helikopteri ihtiyacı için dizayn edildi.
Tasarımında "Turbo-şaft" kullanılan ilk helikopter olarak bir devrim yarattı. İlk teslimatı 1961 yılında yapılan sivil model 204'lerden 1967 yılına kadar 60'ın üzerinde üretildi.
üretim 1973 yılına kadar devam etti.
Frequent Wind operasyonu, 29-30 Nisan 1975 tarihinde Saigon, Güney Vietnam'da gerçekleştirildi.
Şehir Kuzey Vietnamlıların kontrolüne geçmeden önce bölgede yaşayan Amerikan sivillerinin ve risk altındaki Vietnamlıların kurtarılması amacı ile helikopterlerde bu kod adı kullanıldı.
Air Amerika CIA'in gizli uçuş filosu idi.
Operasyonun gerçekleştigi tarihte 24 helikopter ve 31 gönüllü pilot bu operasyonda görev aldı.
Olayın yaşandığı gün 7.000'in üzerinde mülteci şehri terk etmiş, bunların 1.000 kadarını Air America hava yolu ile taşımıştır.
Kurtarılmak için şehir merkezindeki çatılara çıkan sivilleri kurtaran birlikler sivilleri toplanma bölgelerine ve Vietnam açıklarında bekleyen uçak gemilerine taşımıslardır.
N8514F kuyruk numaralı 204B operasyona katılan helikopterlerden biridir.
N8514F savaştan sonra bir süreliğine Danimarkalı bir şirkete satılmıs daha sonra Amerikalı bir şirket tarafından tekrar alınmıştır.
1994 yılında N8514F kuyruk numaralı bu helikopter bir yangın sonucu hasar görmüştür.
Türk Kara Kuvvetlerinde de hizmet vermiş olan UH-1B'ler hakkında çok az bilgi mevcuttur.
Benim tahminim 60'lı 70'li yıllar arasında kullanıldıklarıdır. Daha büyük ve kuvvetli UH-1Hlerin hizmete girmesiyle önemlerini kaybetmişlerdir.
Not: Mel Gibson ve Robert Downey Jr.'ın başrollerini oynadığı ''Air America" filmini tavsiye ederim.